Kategóriák
Kategóriák
  • Nőknek [18]
    •  
Partnereink
Tanúsítvány
SSL Certificate
Vegyszermentes bőrápolás
2016.09.15 08:08

Rejtőzködő vegyszerek: mit kerüljön a kismama terhesség alatt?

veszélyes vegyszerek a kismamákraPozitív a teszt vagy a doki épp gratulál… Egy nő fejében ilyenkor egy dolog jár: hurrá, egy apró kis manó növekszik a pocakjában. Aztán amikor ez a hír és az ezzel járó felhajtás kissé elcsitul, felmerülnek az izgalmasabb kérdések. A tisztítószerek ártanak? Mi a helyzet a kozmetikumokkal?
Most ezekre kapsz válaszokat.

Nem árulok el új információt azzal, hogy terhesség alatt különösen kerülni kell a vegyszereket. Bár a méhlepény tisztító szűrőként működik az anya és a magzat között, számos anyag sajnos a placentán is átszivárog, és a fejlődő gyermekben károsodást okozhat.

Az első 12 hét a legkritikusabb időszak.Itt dől el többnyire, hogy megmarad e a baba, vagy nem. Ebben az időszakban nagyon kell vigyáznod. Ne most fessétek ki a lakást, óvakodj minden mérgező anyagtól, gáztól! Ha ez letelt, akkor szoktuk bejelenteni a nagy hírt a távolabbi rokonoknak, ismerősöknek, barátoknak, munkatársaknak, főnöknek.


Abszolút kerülendők

ne igyál alkohol terhesenKábítószer

A leginkább tiltott, hiszen komoly károsító hatással rendelkeznek (gyakoribb vetélés, koraszülés veszélye, növekedési elmaradás, stb). A szoptatás időszakában is tartózkodni kell a kábítószerektől, mivel a legtöbb ilyen anyag az anyatejen keresztül átjut a kisbaba szervezetébe is súlyos idegrendszeri káros hatásokat okozva.

 

Nem csak az alkoholt és a dohányt kell letenned

Dohányzás
A dohányzás ártalmas az egészségre, köztudott tény, de terhesség alatt az aktív és passzív formáját is egyaránt kerülni kell súlyos magzati fejlődést gátló hatása miatt.

 

Alkohol
Egyes kutatások kimutatták a kis mennyiségű alkohol esetleges „jótékony” hatásait, azonban magzati rendellenességeket okozva fogyasztása kerülendő a pocakos időszakban!

 

Háztartási tisztítószerek

A tisztítószerekkel körültekintően kell bánni. Ha a terméknek erős szaga, vagy gőze van, ne lélegezd be! Csak is jól szellőztethető helyen használd! Aeroszol spray helyett használj inkább pumpásat! Soha ne keverj össze ammóniát klór alapú termékekkel, mert a kettő együtt nagyon veszélyes gőzöket termel! Kerüld az olyan termékek használatát, melyek címkéjén mérgező hatásra figyelmeztetnek! Takarítás közben húzz kesztyűt! Ezzel nemcsak a kezed óvod, hanem azt is megakadályozod, hogy mérgező vegyi anyagok szívódjanak fel a bőrödben!

Ha van hozzá lelki erőd, akkor keressd inkább a természetes tisztítószereket, mint például a szódabikarbónát, az ecetet vagy a mosószódát! Ezzel nemcsak az egészségedet óvod, hanem a környezetet is, és már profi leszel ebben, mire megszületik a gyermeked.

És ha már a tisztítószerek miatt kesztyűt húzol, akkor mi a helyzet a vegyszerekkel teli kozmetikumokkal, amiket magadra kensz?

 

Kozmetikumok

Számos káros, akár rákkeltő adalékanyag található a kozmetikumokban, kerüld a vegyszereket terhesendezodorokban, testápolókban és persze hajfestékekben, – ezért például a hajfestést terhesség alatt nem is szokták ajánlani.

És mielőtt elintéznéd egy kézlegyintéssel, hogy ugyan, egy kis hajfestés még senkinek sem ártott meg, nem árt egy kicsit belegondolni az amerikai University of California San Francisco által végzett kutatás eredményeibe: az általuk vizsgált 268 terhes nő mindegyikének vérében és vizeletében egyszerre többféle vegyszert is kimutattak.

 

Ha vizet prédikálsz, ne igyál bort!

Ha tisztítószerek miatt kesztyűt húzol, hogy a benn lévő vegyszer (pl. SLS- Sodium Laureth Sulfate) ne érintkezzen a bőröddel, akkor ugyanígy gondolkozz a kozmetikumokkal kapcsolatban is! 
Ne használj olyan kozmetikumot, amiben SLS, parabén és hasonló vegyszerek találhatóak! Előbb-utóbb megtapasztalod, hogy olyan kozmetikum, amiben nincsenek vegyszerek csak a natúr kozmetikumok között vannak. A boltban kapható olcsó, tömeggyártású kozmetikumok szinte kivétel nélkül tartalmaznak mesteséges és veszélyes vegyszereket.
Ha ezeket használod, akkor a születendő gyermekednek ártasz a legtöbbet.

 

Webáruház készítés