Kategóriák
Kategóriák
  • Nőknek [18]
    •  
Partnereink
Tanúsítvány
SSL Certificate
Vegyszermentes bőrápolás
2016.07.06 12:09

Gyermektestápolás a születéstől az iskoláig 4. rész: Mehet a baba a vízbe, azaz fürdessük meg gyerme

Mehet a baba a vízbe, azaz fürdesd meg gyermeked!

Elérkezett a tisztálkodás legnehezebb része (legalább is az első napokban), a fürdetés.babafürdetés szivaccsal

Fontos! Addig, amíg a köldökcsonk nem esett le (10 napos és 3 hetes kor között) a legjobb a szivaccsal történő mosdatás, mivel így nem lesz vizes a köldökcsonk.
Így csináld: 

  • Babafürdetés szivaccsalFektesd a babád puha, sima felületre (egy száraz törölköző kiváló erre a célra)! 
  • Tegyél magad mellé egy meleg vízzel megtöltött lavórt és egy szivacsot vagy mosdókesztyűt! 
  • A babád jól bebugyolálva, majd végtagjait kitakarva gyengéden, egyenként mosd le, majd töröld szárazra a kezeit és lábait! 

Ha véletlenül víz kerül a köldökcsonkra, a törölközővel töröld szárazra!

 

A hatékony fürdetéshez elég kb. 5 cm meleg vízzel megtölteni a kádat. A babád hasára tehetsz egy textíliadarabot (melyet folyamatosan melegen tartasz a vízzel), nehogy megfázzon.
Tipp: Tegyél egy puha törölközőt a kád aljára, így nem lesz a babádnak olyan hideg-rideg a műanyag!

Az újszülöttek még nem tudják megtartani a fejüket, tehát karba vételkor ne csak a törzsét támaszd alá, hanem a fejét is! 
Fontos, miközben fürdetsz, mondd gyermekednek, hogy mit csinálsz éppen! Elsőre vicces, ahogy magadban beszélsz, de hidd el, a babád érzékeli a hangodat!

Ha már leesett a köldökcsont, akkor az alábbiak szerint fürdess!babafürdetés kádban
Először a hátára fektesd és a fejét alátámasztva locsolgasd a vízzel!
Tipp: Ha az alkarodon fekszik a babád feje, akkor a tenyereddel meg tudod fogni a Tőled távolabbi karját a hóna alatt. Nézd a képet!

 


babafürdetés kádban

Ezután a kezed a hasa-mellkasa alá téve mosd meg a hátát is. Ne feledkezz el a kis ökölbe szorított kezecskékről sem, ahol rengeteg baktérium érzi jól magát, a nyálas, anyatejes környezetben. A legvégén mosd meg a haját, mert egyrészt a fejen át távozik a legtöbb hő a testből, másrészt nem szerencsés vizes fejjel folytatni a pancsolást! 

Most talán elbizonytalanodtál, hiszen a babád fején találsz egy lágyabb részt, amihez remegő kezekkel érsz hozzá
Mi ez?

Kutacs. Vajon ott is lehet hajat mosni?

A csecsemőknél a nagykutacs területén, a fejtetőn, egy kisebb részen nincs még csont. Csak később, a baba fejének fokozatos növekedésével, ahogyan a koponyacsontok egymás felé nőnek és összeérnek, alakul ki a felnőttére hasonlító koponyagömb, nagyjából másfél éves korra. A kutacs, ha nem is csontos, de nagyon jól védett terület. Nyugodtan megérintheted, moshatod a babád haját, és ha a bőrön foltokban sárgás felrakódást, koszmót látsz ezen a helyen, azt is eltávolíthatod onnan.

Mikor leöblítetted, akkor ki is veheted a kádból, hogy megtörölgesd. A törölgetésnélBabaszárítás törölközővel is felül kezdj, és lefelé haladj! Figyelj oda, hogy a hajlatokat mindig töröld szárazra, nehogy kisebesedjen, begyulladjon! 
A fürdetés legyen pancsolás és játék is gyermeked számára. így egy alapos fürdés után a babádnak jól fog esni egy nagy alvás, Neked meg egy kis pihenés.

 

 

 

 

 

 


Bizonyára észrevetted, hogy nem írtam arról, mivel fürdesd a babád?
Nos, erről a következő részben lesz szó. Annyit azonban elárulok, hogy a gyógyszertári fürdetőkrém nem biztos, hogy jó választás. Tovább a következő részhez-->>

Webáruház készítés