Kategóriák
Kategóriák
  • Nőknek [18]
    •  
Partnereink
Tanúsítvány
SSL Certificate
Vegyszermentes bőrápolás
2018.01.08 11:18

Hogyan csökkentheted a hajmosás gyakoriságát?

Árthat a hajnak a túlzott tisztaság. Az ápolatlan haj egyben a megjelenésedre is rossz fényt vet, mégsem szabad túlzásba vinni a hajmosást.
Zsíros haj
Fénytelen? Zsírosodik? Folyton törik? Nem csak az a fontos, milyen samponnal mosol hajat, az is számít, milyen gyakran tartod fejed a zuhany alá.

A nagyon gyorsan zsírosodó hajat kétnaponta is megmoshatod, de arra ügyelned kell, hogy a célnak megfelelő, kímélő samponnal tedd ezt. Ellenkező esetben a többszöri hajmosás nagyon igénybe veheti, kiszáríthatja a fejbőrt és egy ördögi körbe kerülsz bele. Minél többet mosod, annál zsírosabb lesz a haj, a fejbőr közben kiszárad, viszket, ezért újra mosod és csak egyre rosszabb lesz, ahelyett hogy javulna az állapot.

Ha túl erősen habzó, agresszív sampont, tusfürdőt vagy szappant használsz: ilyenkor szintén megnő a faggyútermelés. Könnyen előfordulhat tehát, hogy az ápolatlannak tűnő haj oka éppen a túlzásba vitt mosás.

De mire jó a faggyú

A fejbőrben található faggyúmirigyekben termelődő faggyú a szőrtüszőkön keresztül jut a fejbőrre, majd a hajszálakra. Mivel olajos tulajdonságú, a faggyú víztaszító, gátolja a kiszáradást, puhítja és hidratálja a bőrt, valamint óvja a káros anyagokkal és a mikroorganizmusokkal szemben. A hajszálak a faggyúnak köszönhetően lesznek puhák, fényesek és hajlékonyak, valamint hidratáltak.

Amikor a faggyútermelés csökken, a bőr és a haj egyaránt szárazzá válik, a túl sok faggyú viszont zsíros fejbőrt és hajat, valamint korpásodást –a fokozott faggyútermelés a sejtelhalást is felgyorsítja– és hajhullást eredményez. Utóbbi oka, hogy a fejbőrön felhalmozódó faggyúban megtapadnak az elhalt szarusejtek –korpa–, valamint a káros mikroorganizmusok, ami különböző fertőzésekhez, gyulladásokhoz vezethet. Mivel a megvastagodott faggyúréteg miatt a mirigyekből a folyamatosan termelődő váladék nehezebben távozik el és felhalmozódik a tüszőben, a hajhagyma kevesebb oxigénhez jut, ezért idővel elsorvad.

 

Tilos naponta hajat mosni

A hajat beborító védőrétegek a hajszálak sérülékenységét csökkentik. A baj az, hogy a legtöbben folyamatosan vegyszerekkel borítjuk be a fejünket, kezdve a hajkondicionálókkal, dauerral, és festéssel.

Mindezt tetézzük az állandó jellegű mosással, szárítással, göndörítéssel, vagy egyenesítéssel. Ne csodálkozzunk tehát, ha a hajuk egyre elhanyagoltabbnak tűnik, hiába töltünk a fürdőben több órát naponta.

 

A hajmosás szabályai

A hajmosáshoz használt víz legyen meleg, de sohasem forró. Tanácsos a sampont előbb –akár tenyeredben− felhígítani, csak ezt követően vidd fel a vizes hajra, ezután ujjbegyeiddel körkörösen, erőteljesen –de nem durván− masszírozd szét a fejbőrön. Ha hosszú a hajad, akkor sem kell a végeit külön besamponozni a lecsorgó habos rész tökéletesen megtisztítja anélkül, hogy feleslegesen roncsolnád a hajszálakat. A hajmosás tartson legalább három, négy percet, hiszen ennél rövidebb idő alatt a sampon nem képes kifejteni a hatását. Amikor készen vagy, mindig alaposan öblítsd ki a terméket a hajadból. A helytelen, hiányos öblítés következtében a sampon megtapadhat a fejbőrön, ami viszketéssel, irritációval jár. Ha módod van rá, lehetőleg minden alkalommal használj a hajadnak megfelelő hajbalzsamot, és legalább kéthetente hajpakolást. Könnyen zsírosodó haj esetében a sampont –kivéve a kifejezetten a faggyútermelést csökkentő termékeket– inkább ne dörzsöld a fejbőrbe.

Szárítás: csak kíméletesen

Nagyon fontos, hogy a hajszárítás előtti fésülködést megfelelő fésűvel/kefével végezd, mert a nedves haj érzékenyebb, könnyebben roncsolódik, törik, mint szárazon. Ezért a legjobb megoldás az, hogy még a hajmosás előtt alaposan megfésülködsz.

A hosszú a hajat először csavard egy száraz törölközőbe, ezzel a víz jelentős részét a lehető legkíméletesebb módon távolíthatod el! Ne feledd: minél kevesebbet szárítod, annál fényesebb és rugalmasabb marad a hajkoronád. A hajszárító hőmérsékletét soha ne állítd a maximumra, a készüléket mindig tartsd távolabb a fejbőrtől! A közvetlen és hosszabb ideig tartó hőhatás ugyanis károsítja a fehérjéket és a vitaminokat, ezért válnak a hajszálak törékennyé és mattá. A dúsabbnak látszó hajkorona érdekében a hajadat először szárítsd fejjel lefelé, eleinte csak ujjbegyeiddel „fésülködj”. Kézzel emeld meg a hajad, így szabályozhatod a fejbőrt érő hőmérsékletet is! Csak akkor kezdj neki –fésűvel, kefével− a frizura elkészítéséhez, ha a nedvesség zöme már elpárolgott a hajadból!

 

SLS (Nátrium Lauryl Szulfát)

Legfőbb összetevője a hajsamponoknak. Erősen irritatív, felületaktív, tisztító,- és habkeltő hatású anyag, amely károsítja a hajat és hajsejteket: kiszárítja a hajat, és őszülést is okozhat. Autómosószerekben, garázspadló tisztítókban és motor zsíroldókban is használják – valamint a termékek 90%-ban mint hab. Az SLS-nek és ALS-nek kitett állatokon tapasztaltak szemkárosodást, központi idegrendszer károsodást, depressziót, nehézlégzést, hasmenést, komoly bőrirritációt és még halált is. Gyorsan felszívódhat a szemből, az agyvelőből, a szívből, és a májból, és ott elraktározódhat, ami hosszú távú károsodáshoz vezethet. Gyakran leplezik részben természetes kozmetikumokban azzal a magyarázattal, hogy “kókuszdióból származik”. Olyan erős zsíroldó tulajdonsággal rendelkeznek, hogy kíméletlenül és maradéktalanul leoldják a test felszínén található, a bőr és a szervezet első számú védelmi vonalát alkotó bőrfelszíni emulziót! Ezáltal megfosztják a bőrt saját immunrendszerétől. Ezen vegyületek “áldásos” tevékenységének köszönhető nagy részben a száraz, húzódó érzés fürdés után, a bőrallergiák nagy része, a korai bőröregedés és a – sajnos már csecsemőkorban is jelentkező – ekcéma.

A ZENNA ajánlata:

Vásárlóink tapasztalata alapján a Csalános sampon használatával 3-6 hét alatt felére csökkenthető a hajmosás gyakorisága.


Próbáld ki Te is, ha problémás  a hajad!

Webáruház készítés