Kategóriák
Kategóriák
  • Nőknek [18]
    •  
Partnereink
Tanúsítvány
SSL Certificate
Vegyszermentes bőrápolás
2016.06.22 15:59

Gyermek testápolás a születéstől az iskoláig 2. rész Amitől minden szülő retteg: az első fürdetés

Bizonyára Te is félsz az első fürdetéstől. Ne aggódj, anyukád is így volt ezzel, babafürdetésmégis itt vagy!

Készülj fel, sírni és remegni fog gyermeked, mikor először belerakod a vízbe! Bizony, az első pár hétben gyermeked nem élvezi annyira a fürdést, de szép lassan, ha kellő óvatossággal, finomsággal kezeled a kérdést, elkezdi megszokni és megszeretni. És a lényeg ez: szeresse meg a fürdést, hiszen fürödni jó!

Miért fürdesd a babád?

BabafürdetésMielőtt megismernéd a helyes technikát, nézzük át röviden, miért kell megfürdetned a gyermeked! Ennek két oka van: tisztálkodás és nevelés.
Tisztálkodás

Babád bőrét a külvilág szennyeződéseitől, a bőrön át távozó salakanyagoktól, bomlástermékektől meg kell tisztítani. Ezzel óvod a szervezetét a bőrön át bejutó kórokozóktól, valamint az elhalt sejtek eltávolításával megkönnyíted a bőr lélegzését.

Az újszülött gyermeked bőre sokkal sérülékenyebb, mint a későbbi életkorokban. Azok a hatások, amiket később észre sem vesz, csecsemőkorban súlyos betegségeket, bőrgennyesedést okozhatnak. Ezért kell a babád bőrét kiemelt gondossággal ápolnod.

Nevelés

Az a gyermek, aki szeret fürödni, az nem csak a fürdéssel barátkozik meg, hanem megtanul együttműködni a felnőttel, megtanul eligazodni a világban, megtanulja a tárgyak szerepét, és tulajdonképpen megteszi az első lépéseit az önállósodás felé. Fontos, hogy fürdés közben partnerként tekints a még egészen kicsi gyermekedre is. Mindig mond el neki, hogy mit fogsz vele csinálni, hogy mi fog történni vele a következő percekben! Ezzel azt erősíted benne, hogy fontos számodra és hogy azt szeretnéd, hogy jól érezze magát.

A napi fürdetés egy jó módszer arra, hogy gyermekednél kialakítsd a szokásokat, szabályokat és a napirendet. Elsőre talán ellentmondásos, hogy a szigorú szabályokat egy örömteli dologgal, a fürdéssel vezesd be, de ebben a korban más lehetőséged még nem nagyon van. A fürdetéssel kapcsolatos herce-hurcát (vetkőzés, öltözés, törölközés) a kicsi babák nem élvezik, el kell telni néhány hónapnak, hogy megszeressék. Légy türelmes!

A fürdés remek lehetőség arra is, hogy a gyermeked Veled és/vagy apával meghitt kettesben (vagy hármasban) együtt legyetek. Így például az apa-gyermek babafürdetés apávalkapcsolat is könnyebben kialakulhat. Ráadásul minél jobban megismeri gyermeked a fürdés naponta ismétlődő mozdulatsorait, tárgyait annál több lehetősége lesz az együttműködésre, ami az első lépés az önállósodás felé.

Persze, ez még odébb van. Előtte nézzünk pár gyakorlati tanácsot, mire figyelj oda az előkészítésnél!

Hány órakor fürdess?

A fürdetés időpontját úgy válaszd meg, hogy a babád ritmusának megfeleljen! Ha például alvásból ébreszted fel, akkor ne csodálkozz, ha nyűgös és ellenálló lesz közben. A megfelelő időpont kiválasztásnál azt is gondold át, hogy Neked mi a legmegfelelőbb! Melyik az az időpont a napodban, amikor zavartalanul tudsz a babádra figyelni? Ha megtaláltad a legalkalmasabb időpontot, akkor tartsd is magad hozzá! Gyermeked gyorsan megtanulja, hogy mikor van itt a fürdés ideje.

babafürdetés kellékeiMi kell a fürdetéshez?

Az újszülött gyermeked hőszabályozása még nem tökéletes, hamar lehűl, ezért minden eszközt készíts a kád közelébe!

Soha egy pillanatra se hagyd felügyelet nélkül a babád a pelenkázón, vagy a kádban. Még akkor se, amikor nagyon kicsi és nem tud megfordulni, kúszni-mászni! A tárgyak odakészítése azért is fontos, mert így minden idődet és figyelmed a babára tudod fordítani. És hidd el, ezt a zavartalan odafigyelést élvezni fogja és meghálálja!

Mik ezek a tárgyak, amik a fürdés előtt és után kellenek?

- ZENNA Babaolaj és vatta– amivel a hajlatokat tudod kitisztítani a fürdés előtt

- fültisztító

- hajkefe, fésű, ZENNA gyereksampon

- pelenka a törölközéshez

- tiszta ruha/pizsama, pelenka, popsitörlő, ZENNA Popsikrém

Hol fürdesd a babád?

Gyermekednek teljesen mindegy, hogy a fürdőszobában vagy a szobában fürdeted babafürdetés s szobábanegy műanyag kádban, az viszont lényeges, hogy lehetőleg mindig ugyanott fürdesd. Az is fontos, hogy Te is kényelmesen érezd magad fürdetés közben: ha vidám, laza vagy, az már fél siker!

Az újszülöttek még fázékonyabbak, mint a nagyobb gyerekek, ezért az első hetekben 24-25 fokos helyiségben fürdess! Később, 4-5 hónapos kortól, már elég, ha a helyiség ugyanolyan meleg, mint a lakás többi része.

Hány fokos legyen a fürdővíz?

Újszülöttkorban a 37 fokos víz az ideális, később már lehet néhány fokkal hidegebb, akár 33-34 fokos is, ha a gyerek jól érzi magát benne. Most biztosan arra gondolsz, hogy Te ennél melegebb vízben fürdesz. Egyet azonban ne felejts el! Minél kisebb a különbség a víz és a levegő hőmérséklete között, annál kevésbé fog gyermeked fázni a fürdés után.

Fontos! Nincs két egyforma gyermek. Nagy egyéni különbségek lehetnek a gyerekek között, hogy melyikük milyen vízben érzi jól magát. Van, aki jobban szereti a melegebb vizet és van, aki kevésbé. Bizonyos esetekben is eltérőek lehetnek az igények: betegség után vagy átfázva a melegebb víz jobban eshet. A fürdővizet célszerű 1-2 fokkal melegebbre készíteni, mert amíg levetkőzteted gyermeked, annyit úgyis hűl a víz.

Használj nyugodtan vízhőmérőt, például egy halacska alakút! Ezt hagyd benne a vízben és ott olvasd le, hiszen, ha kiemeled a vízből, akkor már nem a víz, hanem a levegő hőmérsékletét fogja mutatni!

babafürdetés eszközeiMennyi vízben fürdess?

3-4 hétig kb.10-15 cm víz elég is, a legtöbb újszülött nem is nagyon érzi jól magát a nagyon sok vízben. Ha félsz a kád csúszásától, akkor tegyél a kád aljára egy textilpelenkát és nem fog csúszni!

Később, ahogy nő a babád, több vizet is engedhetsz a kádba, hogy tudjon pancsolni, fröcskölni.

Most, hogy már mindent előkészítettél, jöhet a fürdetés. Vagy mégse? Kiderül a következő részben.

Webáruház készítés